Megosztás!


A cseppvíz elvezetése minden klímaszerelés alkalmával egy nagyon fontos tényező. Szigorúan tilos az utcára, járdára kivezetni, így ennek a megoldására minden esetben a felméréskor adunk javaslatot a helyi adottságok figyelembevételével. Ezeket a szabályokat ismerned kell klíma vásárlás előtt! Ha a kondenzvíz nem csöpög a fejükre, akkor minden bizonnyal kikerülhetjük a büntetést. A legfontosabb viszont, hogy a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek le. Milyen új jogszabályi változások érintik a társasházak működését?

Cseppvíz elvezetése
Előfordulhat, hogy vízvezetékszerelőt is bevonunk a munkálatba, ha lakáson belüli kiépítés szükséges, esetleg bevezetjük az esőcsatornába. Ez utóbbi megoldásnak lehetnek hátrányai is, mivel a csatornából bomló anyagok szaga érkezhet a beltéri egységbe. A szagok megelőzésére szoktuk beépíteni a falba a HL138-as jelzésű bűzzáró szifont, ami megakadályozza, hogy a csatornából érkező szagok a klímán keresztül elárasszák a lakás levegőjét. A szifont még a klíma előcsövezésekor bevéssük a falba és a későbbiekben sem látszódik majd a vakolat alatt.

A klímából kicsepegő víz a beltéri egységben keletkezik, a klíma kompresszor által lehűtött hőcserélőn kicsapódik a légköri nedvesség, mint a hideg pohár falán az apró vízcseppek. Ezt a lecsepegő folyadékot a klíma belsejében összegyűjti a cseppvíz tálca és egy csövön keresztül kivezetjük a beltéri egységből, általában a szabadba vagy egy gyűjtőedénybe. A kondenzvíz kiválóan alkalmas növények öntözésére, sőt erkélyeken szívesen ajánlom, mint megoldást, hogy egy hagyományos cserép edénybe ültetett növénykére vezessük majd ki a vizet, és így kulturáltan megoldható a vízgyűjtés, illetve a teraszon is kellemes látvány a zöldellő bokor, muskátli.

A cseppvíz mennyisége, mindig a légköri páratartalom függvénye, valamint a lakásban zajló tevékenységek és személyek száma is befolyásolja, pl. főzés, ruhaszárítási szokások, de ide tartoznak pl. az akváriumok is.

A karbantartások alkalmával az egyik fontos szempont a klíma vízrendszerének kitisztítása a fertőtlenítő folyadékokkal – mivel így megakadályozható a kellemetlen szagok képződése, amit a pangó kondenzvíz okozhat a rendszerben – és az esetleges lerakódások eltávolítása a csővezetékből.
Ezen lerakódások kiváló táptalajai gombák szaporodásának, valamint a karbantartások elhanyagolása akár dugulási is okozhat, mely következménye a csepegő beltéri egység. Dugulást okozhatnak még rovarok, pl. darazsak is. A klíma karbantartásának leg optimálisabban az előszezonban történő elvégzésével sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Mivel az első kánikulai napon klímák tízezreit indítják be egyszerre és a gyakori meghibásodások, apró javítások miatt akár heteket is kell várni egy klímaszerelő érkezésére, aki elhárítja a meghibásodást. A karbantartással nem utolsó sorban egészségünket is védhetjük, különös tekintettel az asztmásokra, mivel az elhanyagolt klímaberendezésben megtelepedő nem kívánt baktériumok, gombák fokozzák a tüneteket.
A cseppvíz elvezetése minden klímaszerelés alkalmával egy nagyon fontos tényező, a kondenzvíz kiválóan alkalmas növények öntözésére, sőt erkélyeken.