Megosztás!

„NE legyen huzat és megfázás a vége:”

Nyáron az elérni kívánt hőfokot érdemes úgy beállítani, hogy a lakásban a kinti hőmérsékletnél 6-8 °C fokkal legyen csak alacsonyabb a hőmérséklet.
Amennyiben a kinti időjáráshoz, hőmérséklethez igazítja a benti hőmérsékletet, kizárhatja a klímahasználatból eredő megfázás lehetőségét.
A megfázás inkább a meleg fülledt területről történő hírtelen nagy hőkülönbözetű helységbe való tartózkodás eredménye.


Ezt ha le izzadt , átnedveseded ruhában tesszük, szinte borítékolható a megfázás.

A lakásban közlekedve nem akar kerülőutakat keresgélni, amikor a berendezés üzemel, a következő tanácsokat érdemes megfogadnia a klíma kiválasztását és beszerelését illetően.

Minél feljebb!
Törekedjen arra, hogy a levegő befújási pontja – tehát maga a berendezés is – a lehető legmagasabbra kerüljön, hiszen a hideg levegő – a fizika törvényeinek engedelmeskedve – lefelé ereszkedik. A klasszikus, ún. oldalfali berendezések esetében a kifújás mindig a készülék alsó részén található.

Egy normál belmagasságú lakás esetében így a szóba jöhető legmagasabb pont kb. 220 cm magasságban lesz, ami legfeljebb egy kosárlabdacsapatnak okozhat problémát. Léteznek olyan berendezések is, amelyek közvetlenül a mennyezetre szerelve „emelik meg” a befújási pontot, de ezek általában terjedelmesebbek, ezért egy kicsi lakásban nem biztos, hogy jól mutatnak. Ilyen helyekre inkább egy beépíthető készülék lehet az optimális megoldás.

  • Fújjon vízszintesen!
    Logikus elvárás. Ha már egyszer alig fejmagasság fölött indul el a hideg levegő, legalább ne lefelé fújja, egyenesen Önre. Sajnos, nehéz olyan hagyományos, oldalfali berendezést találni, ami ezt 100%-ban megoldja. A többi berendezés esetében két dolgot érdemes megvizsgálnia: az egyik, hogy mennyire közelíti a vízszintest a befújási irány, a másik, hogy megtartja-e ezt az állapotot kikapcsolás után, vagy minden egyes indításkor újra kell állítgatnia az optimális szöget.

Vízszintes befújásra alkalmasak a már említett mennyezeti készülékek is, az optimumot pedig a beépíthető készülékekkel biztosíthatja.

  • Ha nem megy a vízszintes, legyen függőleges!
    Ha Önnek nincs lehetősége magasra szerelt, vízszintes kifújású klímakészülék beépítésére, jó megoldás lehet a radiátorhoz hasonlóan, ún. parapet magasságban történő felszerelés. Ennél a megoldásnál az épület falai terelgetik a levegőt, mint juhászkutya a báránykákat, hiszen a függőleges fal mellett fúj felfelé, így maximum a faltól 15-20 cm-es sávban áll fenn a „sarki szél” veszélye. Amikor a levegő eléri a mennyezetet, ott nincs más választása, mint befordulni – és már kész is a vízszintes befújás.
  • MEgfelelő légáram, ventillátor teljesítmény beállítása.!
    Ha a helyiség levegője már elérte azt a hőmérsékletet, amelyet beállított, akkor a szinten tartáshoz már nincs szükség akkora légáramra. Érdemes tehát olyan készüléket választania, ami „intelligens” módon le tudja csökkenteni a légsebességet a minimálisra. (Az inverteres klímaberendezések, amik tökéletesen alkalmasak erre.)
  • Válasszon jó helyet!
    Legalább három olyan jól bevált hely van a klímák elhelyezését illetően, ami a szokásos tartózkodási helyektől távol esik. Az egyik a szobaajtó felett, mert általában ide úgysem tenne bútort, és itt a légáramlat sem zavaró. A másik az ágy felett, ha a készülék vízszintes közeli fújás esetén át tud fújni az ágyban fekvők feje felett. A harmadik pedig a kanapé felett, ha az elég közel van a falhoz, hogy ne Önt érje a hideg levegő. Az ideális hely kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.