Megosztás!

Már a vásárlásnál megannyi kérdés merül fel a végfelhasználóban; milyen a jó készülék, mennyire hűtsük le a lakást, mennyire zajos, érdemes-e hűtő-fűtő spliteket venni. Ezekre a kérdésekre válaszolunk, segítve a végfelhasználókat az optimális döntésben.

Bár az idei szezon hűvösen indult, a meleg időjárás időnként már megmutatta magát. Az éghajlat melegedése miatt egyre fontosabb lesz a lakások hűtése, ezért sokan gondolkodnak otthonuk klimatizálásán. Ezen felül a klímák ma már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is kiválóan és gazdaságosan használhatók, érdemes ezen a lehetőségen is elgondolkodni. Ahhoz, hogy a berendezés megfelelően működjön, a kellő komfortérzetet nyújtsa, ne zavarjon másokat működési zajokkal, szükség van legalább minimális tervezésre, előzetes átgondolásra.

Hogyan válasszunk készüléket?
A kiválasztás szempontjából fontos, hogy mekkora helyiséget, helyiségeket szeretnénk kihűteni/fűteni, ehhez kell a teljesítményt megválasztani. A megfelelő hűtőteljesítmény-igény függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezen kívül az sem mindegy, ki fogja használni az adott helyiséget (munkakörnyezetben lesz telepítve, háló-, gyerekszobába stb.). A vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt. Maga a felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzák meg a felszereléssel is.

A telepítés
A telepítéssel kapcsolatban két markáns buktató fordul elő; ha alulméretezik a klímát, és az nem hűti le a teret, illetve ha túlméretezik, mert akkor (ha nem inverteres, bár ez ma már elvileg nem lehetséges) sokat fog fogyasztani, és drágább lesz a berendezés üzemeltetése. A beltéri egység elhelyezése is komplex feladat, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor közvetlenül kapjuk az arcunkba a hideg levegőt. A kültéri egységeket viszont akusztikai szempontból kell elhelyezni, ezzel megelőzhetők a szomszédok rosszalló megjegyzései, valamint az elmérgesedett viszonyok után az évekig tartó pereskedés a működési zajok miatt. Látható tehát, hogy még a vásárlás előtt célszerű szakember véleményét kikérni.

Az ár is fontos!
A klímák a legváltozatosabb funkciókkal rendelkeznek – akár több száz lehetőség közül is választhat a felhasználó –, amelyek befolyásolják a készülék árát. A gyakorlatból vett tapasztalatok szerint azonban a funkciók döntő többségét, kb. 80 százalékát az üzemeltetők nem használják ki, célszerű tehát ebben is meghatározni valamiféle mértéket, mire is van igazán szükségünk.

A vásárlás és felszerelés után is gondoskodni kell a klímaberendezésről, fontos a rendszeres karbantartás, valamint a szezon előtti tisztítás. Ha fűtésre is használjuk a berendezést, akkor évenként két tisztítás szükséges, ezeket ajánlott május elején, valamint szeptember-október környékén megejteni. Ez utóbbi azért szükséges, mert a nyári virágzás, a pollenek, a szálló por könnyen lerakódik, és réteget képez a berendezésekben. A készülék lelke a papírvékony alumíniumlemezből készített, sűrűn lemezelt hőcserélő, ami elég nagy felület a megfelelő működéshez, viszont esztétikailag kellően kisméretű tud maradni. Ennek köszönhetően valamennyi por vagy szösz, szemcse megakad ezeken a lemezeken. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztüláramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni. A kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. Az utcai levegő jóval szennyezettebb, ezért sokkal könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha a levegő nem tudja hűteni az elkoszolódás miatt a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet.


Karbantartás


A szakszerű karbantartás azt jelenti, hogy a klímaszerelő megbontja a gépet, „benéz” a burkolatok alá. Ilyenkor ellenőrzik a gép paramétereit, a nyomásértékeket nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkaponton dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el. A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából elengedhetetlen, ezért a gyártók kötelezővé is teszik az évenkénti legalább kétszeri szerelői átvizsgálást. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni a beavatkozások időpontját.

Léteznek kvázi öntisztuló készülékek is, amelyek szűrőrendszere automatikusan megtisztul. A készülék érzékeli a szűrők állapotát, és amikor szükséges, elvégzi a tisztítást. Ettől függetlenül az évente egyszeri karbantartásra ezeknek a készülékeknek is szükségük van.